Followers

Wednesday, May 26, 2010

KELEMAHAN DIRI SBG SATU KELEBIHAN...

SALAM...

Pernahkah anda menilai & mengenal pasti kelebihan & kekurangan diri sendiri @ dlm erti kata lainnya b'muhasabah diri?? Emm, sudah pastilah setiap drpd kita nie m'punyai kelebihan tersendiri..bukankah setiap manusia telah diciptakan oleh ALLAH SWT sbg makhluk yg paling sempurna di atas muka bumi-Nya nie? Namun, walau sesempurna mana sekalipun makhluk ALLAH SWT yg b'gelar manusia nie diciptakan, masih ada jg kelemahan & kekurangan yg perlu diisi & diperbaiki...

Kelemahan & kekurangan yg wujud nie sama sekali tiada kaitannya dgn Maha Pencipta (ALLAH) kerana Dia telah menciptakan manusia itu sebaik2nya, sebaliknya sikap manusia itu sendiri yg adakalanya tidak pernah mahu mensyukuri nikmat yg telah diberi & inilah kelemahan ketara dlm diri seseorg itu..

Kita seringkali ingin menonjolkan kelebihan yg dimiliki oleh diri masing2 & akan cuba menutup setiap kelemahan & kekurangan yg dimiliki.. Emm,sudah semestinya la kan, sebab tiada manusia di dunia nie yg ingin org di sekelilingnya memandang rendah akan kelemahan yg mereka miliki..Tapi sebaliknya kelemahan yg kita miliki sebenarnya boleh m'jadi satu kelebihan sekiranya kita punya usaha utk cuba m'perbaikinya & mereka yg tahu kelemahan diri sendiri tapi cuba utk menutup & melindunginya sebenarnya merupakan seorang yg penakut..takut utk b'hadapan dgn kenyataan tentang kelemahan yg dimiliki..jadi, nilailah diri masing2 okay...(^_^)

No comments: