Followers

Sunday, May 23, 2010

WANITA..HIDUPLAH SEPERTI POHON SEMALU...

SALAM...


SEKADAR RENUNGAN DAN INGATAN BUAT DIRI SENDIRI & MEREKA YG TAHU MENILAI SERTA BERFIKIR...

Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua dibawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan. Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek:

Pertama, pohon semalu akan menguncup apabila disentuh. Ini bolehdiibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya.Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorangwanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat danmencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senjamenjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabilawaktu semakin senja.

SEBAGAI WANITA YANG HIDUP PADA ZAMAN KINI (SERBA CANGGIH & MODEN), MOGA KITA SUME DPT M’AMBIL PENGAJARAN DRPD POHON SEMALU YG KECIL NAMUN DAPAT MELINDUNGI DIRINYA SENDIRI DRPD MUSUH @ PERKARA YG TIDAK DIINGINI...

WASSALAM...

No comments: